Sabtu, 26 Januari 2013

RESEPI KUIH LAPIS

      

      Kuih Lapis ni adalah salah satu dpd kuih tradisional kegemaran saya.. Oleh sebab tu sy bg penghargaan pada kuih ni sbgai entry pertama resepi saya.. Besar beul penghargaan saya pd kuih lapis ni kn... kikiki... kuih ni mmg sedap sgt klu kena btl dgn selera kt.. Tp klu terkena yg beli tu kdg2 terkeras la, pastu x blemak langsung!! sbb tu malas nk membeli... kebanyakkannye nak untung jek tanpa mngira selera pelanggan... pelanggan lari padan muke... kn dah hilang pelanggan... kikiki... Lain kali nak jual tu buat la elok2 bg sedap k... mesti makin ramai pelanggan yg dtg...

      Oklah, tak payah lg nak membebel buang masa... kite terus ke resepi... Banyak2 resepi yg sy cuba, resepi nilah yg paling kena dgn selera kami sekeluarga...



 


Bahan-bahan :
  • 11/2 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn tepung beras
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 31/2 cwn santan (jgn pakai santan kotak, pakai santan ori k)
  • 1 camca teh garam
  • sedikit esen ros (x letak pn xpe)
  • pewarna (ikut sukalh nak pakai warna ape pn)


Cara-cara :

- Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali pewarna
- Tapis adunan dan bahagikan kpd 2 bahagian
- Satu bahagian diwarnakan dgn warna pilihan dan satu lg biar warna asal
- Mulakan bahagian bawah dengan warna putih dan kukus selama 7 minit.
- Lapisan kedua dengan warna ln dan kukus lg
- Ulang proses yg sama hingga selesai. Anda akan mendapat 6 lapisan.



Selamat Mencuba...


2 ulasan:

  1. abah ckp cantik nye kuih lapis akak nie...mcm menyelerakan jek..

    BalasPadam