Jumaat, 1 Februari 2013

KUIH KASWI aka kosui




      Ohhh kuih kosuiku.. tgk gambo jek air liurku tertelan2 dibuatnye... sabo jeklah... tgu lama ckit br bole buat lg... nnt org2 dlm umah ni jemu plk... hehehe.. kuih kosui yg aku buat ni ada goyang2 gitu... sedap jek masuk ke dlm mulut... aku ni jenis tak suka yg tak brape nak lembut.. cerewet bab2 makan ni... kikikiiii.... klu ikutkan anak aku plk mkn gitu jek tak payah letak kelapa... mcm2 style la...  tak kiralah mcmane pn janji kuih yg aku buat langsai... kikiki...

      Kat sini aku letak 2 gambo kuih kaswi yg aku buat... 1 pakai acu lompang, 1 lg pakai loyang.. aku lebih suka buat pakai acu sebab aku rasa cara ni lebih senang... nak makan pn senang... korang nak cuba mana2 pn boleh, ikut kesenangan korang la kn... lain org lain caranye... Pe2pn korang bolehlah intai2 resepi kat bwh ni ye... Jangan tak buat tau... rugi... heheheeeee...


mesti tertelan air liur korang tgk kuih aku ni kn... he..he..he..



Bahan-bahan :

  • 1 cwn gula merah
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 5 cwn air
  • 2 cwn tpg gandum
  • 1/2 cwn tpg ubi
  • 1 sk air kapur
  • kelapa parut digaul dgn sedikit garam


Cara-cara :

-  Masakkan gula bersama air sehingga gula larut, ditapis dan dibiarkan sejuk
-  Panaskan kukusan
-  Sapu sedikit minyak pd loyang atau acuan
-  Bancuh bahan2 kecuali kelapa dan ditapis
-  Masukkan ke dlm loyang atau acuan
-  Kukus selama 40 min utk loyang dan 20 min utk acuan lompang atau kukus hingga masak
-  Setelah masak biarkan sejuk seketika dan bolehlah dihidang dan letakkan kelapa parut



Selamat Mencuba...:)






Tiada ulasan:

Catat Ulasan